Przepis i sposób przygotowania na: Krem budyniowy z serkiem mascarpone
W zimnym mleku rozprowadzić sypki budyń i mąkę ryżową - wlać na wrzące mleko i mieszać, aż całość zgęstnieje i zawrze.
Garnek wstawić do zlewu z zimną wodą i lodem - pozostawić budyń do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, aby budyń stężał.
Serek mascarpone doprawić do smaku cukrem pudrem i zmiksować.
Ubić na sztywno śmietankę i stopniowo połączyć z bitą śmietaną ubijając na wolnych obrotach. Dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując, aż powstanie jednolity krem.
Przygotować owoce - obrać, ew. wypestkować i pokroić w dowolne kawałki.
Nakładać warstwami krem do dużych pucharków lub szklanek i przekładać kawałkami owoców.
Schłodzić w lodówce.