Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Krem jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra).

Składniki:

Krem:

mleko 750 mililitrów
żółtko jajek 2 sztuki
budyń śmietankowy 2 opakowania
masło 82% 200 gramy
chałwa 300 gramy

Porada

(*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.

Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.

Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:27
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 22.12.2018 23:19
Bardzo ciekawy pomysł, taki krem na pewno jest pyszny.
Bożena Matuszczyk 18.12.2018 12:33
Super przepis na pyszny krem ,ja chałwę dodaję do ubitej na sztywno kremówki i wtedy też wychodzi pyszny krem śmietankowo - chałwowy.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak