Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem Bawarski mocno czekoladowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 100 ml
śmietana kremówka 100 ml
żółtko jajek 2 sztuki
czekolada gorzka 250 g
cukier 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-2 łyżeczki
śmietana kremówka 200 ml
owoce 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Krem Bawarski mocno czekoladowy

1. Mleko z taką samą ilością kremówki wlewamy do garnka i ustawiamy na małym ogniu.
2. Żółtka ubijamy mocno z cukrem. Gorące mleko wlewamy stopniowo do żółtek. Przekładamy do garnka i ciągle mieszając ustawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu.
3. Żelatynę mieszamy w niewielkiej ilości wody i zostawiamy na chwilę, a następnie przelewamy do ciepłego kremu, mieszamy.
4. Krem zostawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy ostygnie mieszamy z kremem. Przykrywamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce.
6. Kiedy krem zacznie się już ścinać na brzegach to ubijamy kremówkę i łączymy ją z kremem. Całość przekładamy do natłuszczonych foremek i schładzamy około 6 godzin.
Podajemy z mrożonymi owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 30.07.2016 16:46
Proste składniki.
cukiereczek 23.07.2016 18:15
coś nowego i i ciekawego
kd045 22.07.2016 23:57
Dla mnie nowosc
norweska20 22.07.2016 23:46
zapowiada się bardzo smacznie
bertpvd 22.07.2016 21:36
prezentacja pierwsza klasa
Renata9 22.07.2016 21:28
Bardzo smaczny deserek :-)
Agnieszka-87-25 22.07.2016 19:56
sama słodycz
Beatris 22.07.2016 19:32
Wspaniały deser :)
Konczi 22.07.2016 17:46
pysznie wygląda
MałaMi89 22.07.2016 16:50
Bardzo ciekawy przepis!
Stenka 22.07.2016 16:19
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak