Przepis i sposób przygotowania na: Krem angielski wg Michela Roux
2. Doprowadź mleko do wrzenia gotując na średnim ogniu.
3. Kiedy mleko się gotuje ubij w misce żółtka z pozostałym cukrem pudrem na lekką masę.
4. Kiedy mleko już się zagotuje, przelej je powoli do miski z żółtkami, cały czas mieszając masę z żółtkami. Najlepiej jest to zrobić w mikserze.
5. Kiedy wszystko już wymieszasz, szybko przelej masę z powrotem do rondla.
6. Teraz podgrzewaj masę cały czas mieszając dużą ubijaczką. Potrwa to dość długo. Mieszaj, aż masa będzie gęsta, a jak przesuniesz drugą końcówką ubijaczki po powierzchni kremu, zostanie wyraźny ślad.
7. Teraz od razu zdejmij rondel z kuchenki.
8. Przełóż krem do innego naczynia i co jakiś czas mieszaj, aby nie powstał kożuch.
9. Przed podaniem przecedź krem przez sitko.
10. Jeżeli kremu nie podajesz od razu, po wystudzeniu połóż folię spożywczą na górę i odłóż do lodówki.
11. Wykorzystaj w ciągu 3 dni do polania deserów, crumble itp... jeżeli od razu nie zjesz całego kremu!
Smacznego!