Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem angielski wg Michela Roux

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 500 ml
cukier puder 80 gram
laska wanili 1 sztuka
żółtko jajek 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Krem angielski wg Michela Roux

1. Wlej mleko do rondla i dodaj miej więcej 2/3 części cukru pudru i laskę wanilii, przeciętą w wzdłuż.

2. Doprowadź mleko do wrzenia gotując na średnim ogniu.

3. Kiedy mleko się gotuje ubij w misce żółtka z pozostałym cukrem pudrem na lekką masę.

4. Kiedy mleko już się zagotuje, przelej je powoli do miski z żółtkami, cały czas mieszając masę z żółtkami. Najlepiej jest to zrobić w mikserze.

5. Kiedy wszystko już wymieszasz, szybko przelej masę z powrotem do rondla.

6. Teraz podgrzewaj masę cały czas mieszając dużą ubijaczką. Potrwa to dość długo. Mieszaj, aż masa będzie gęsta, a jak przesuniesz drugą końcówką ubijaczki po powierzchni kremu, zostanie wyraźny ślad.

7. Teraz od razu zdejmij rondel z kuchenki.

8. Przełóż krem do innego naczynia i co jakiś czas mieszaj, aby nie powstał kożuch.

9. Przed podaniem przecedź krem przez sitko.

10. Jeżeli kremu nie podajesz od razu, po wystudzeniu połóż folię spożywczą na górę i odłóż do lodówki.

11. Wykorzystaj w ciągu 3 dni do polania deserów, crumble itp... jeżeli od razu nie zjesz całego kremu!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 19.01.2013 08:35
o na pewno pycha
miroslawa 11.12.2012 06:24
to klasyka, podana po królewsku
Miki 10.12.2012 14:18
super
Cukiereczek13 10.12.2012 13:24
musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak