Krążki cukinii w cieście naleśnikowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym to bardzo smaczna, prosta i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podane z ulubionym sosem smakują wybornie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • bazylia

    0.5 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    3 szczypty

Dodatkowo:

  • cukinia

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obrać i pokroić w 1 cm krążki. Z każdego krążka usunąć gniazda nasienne.

Ciasto naleśnikowe:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodać jajko i stopniowo dodawać mleko mieszając ręczną trzepaczką do ubijania do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Dodać oregano i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, krążki cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

W razie potrzeby odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubionym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:11
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat