Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym to bardzo smaczna, prosta i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podane z ulubionym sosem smakują wybornie.

Składniki:

Na ciasto:

mąka 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mleko 0.5 szklanki
sól 1 szczypta
bazylia 0.5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 3 szczypty

Dodatkowo:

cukinia 0.5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Krążki cukinii w cieście naleśnikowym

Cukinię obrać i pokroić w 1 cm krążki. Z każdego krążka usunąć gniazda nasienne.

Ciasto naleśnikowe:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodać jajko i stopniowo dodawać mleko mieszając ręczną trzepaczką do ubijania do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Dodać oregano i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, krążki cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

W razie potrzeby odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:11
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak