Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krakowskie pierniki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód gryczany 250 ml
mąka żytnia 1/2 kg
mąka pszenna 1/4 kg
cukier 2 łyżki
jajko 3 szt
rum 50 ml
skórka pomarańczowa
skórka z cytryny
Cynamon mielony Prymat 1 dkg
Goździki całe Prymat 4 szt
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
kardamon 2 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 gramy
Imbir mielony Prymat 4 dkg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 dkg
orzechy 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: krakowskie pierniki

Na patelni prażymy mąkę żytnią do lekkiego zżółknięcia,to samo robimy z mąką pszenną.Miód i cukier doprowadzamy do wrzenia i studzimy.Do letniego miodu dodajemy 3 jajka,sodę przyprawę do pierników,szczyptę soli przyprawę korzenną orzechy i drobno posiekane skórki.Na stolnicy robimy z mąki kopiec robimy wgłębienie i powoli wlewamy miód i starannie mieszamy.wyrabiamy godzinę i odstawiamy do lodówki na 3 dni.Po tym czasie wałkujemy do grubości 6 mm i wycinamy formy.Smarujemy białkiem i układamy na blasze na natłuszczonym papierze i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 22.07.2011 06:59
Bardzo interesujący przepis, szczególnie zaiteresowało mnie to prażenie mąki, jestem ciekawa jak smakują takie pierniczki. Tylko to wyrabianie przez godzinę ... chyba jestem za leniwa, aby się zdecydować i robić. Choć kto wie?...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak