Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krakersy z curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka pszenna 100 g
sól 1 łyżeczka
pieprz szczypta
curry 2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżeczka
parmezan starty 100 g
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Krakersy z curry

Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia lub cienko posmaruj je masłem (doszłam do wniosku, że o niebo lepiej przy pieczeniu prawie każdego rodzaju ciastek sprawdza się papier do pieczenia – nie przywierają, nie ma problemu z gruntownym szorowaniem blachy, która w dodatku mniej się niszczy). Rozgrzej piekarnik do 180oC.

Przesiej do miski sól i mąkę. Dosyp curry i oba gatunki sera. Dodaj masło. Rozetrzyj wszystko palcami tak, żeby powstały okruszki (jak na kruszonkę), po czym wyrób gładkie ciasto.

Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Foremkami powycinaj ciasteczka, o takich kształtach, jakie lubisz. Ja użyłam gwiazdek i księżyców – bo ciasteczka po upieczeniu mają intensywny żółty kolor. Może nie taki jak gwiazdy i księżyc, te są bielsze, ale skojarzenie jest.

Wycięte krakersy poukładaj na blachach i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Nie piecz ich dłużej niż potrzeba, bo się przypalą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 11.07.2012 09:36
mniam! Super przepis!! Muszę wypróbować !
angelika14 27.03.2011 12:00
na pewno smaczne
Kopiko1983 05.02.2011 11:55
Świetna przegryzka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak