krakersy z ciecierzycy z tymiankiem

krakersy z ciecierzycy z tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    250 g (suche ziarno)
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżka
  • oliwa

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - krakersy z ciecierzycy z tymiankiem foto
Zrobiłam krakersy z połowy proporcji.
Ziarno ciecierzycy namoczyć 12 godzin, ugotować na miękko (45 min.), po wystygnięciu odcedzić. Rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Krok 2 - krakersy z ciecierzycy z tymiankiem foto
Rozdrobnioną cieciorkę wrzucić do miski, dodać mąkę pszenną (dowolną), sól, tymianek i oliwę.
Krok 3 - krakersy z ciecierzycy z tymiankiem foto
Zagnieść ciasto rękoma, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 4 - krakersy z ciecierzycy z tymiankiem foto
Ciasto rozwałkować cienko między dwoma płatami folii spożywczej.
Krok 5 - krakersy z ciecierzycy z tymiankiem foto
Z ciasta wycinać dowolne kształty. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec około 15 minut w 180 stopniach. Czas zależy od wielkości i grubości krakersów.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.10.2014 20:52
ciekawy przepis wart wypróbowania
Klausia 24.10.2014 15:31
ale superowe
Monika-twin 29.09.2014 20:27
FAjny pomysł.
Christopher 29.09.2014 19:44
Ciekawy pomysł.
Mama niejadka 29.09.2014 18:57
Super pomysł :)
Rysia 29.09.2014 17:59
Ciekawa,zdrowa przegryzka.
bhb8 29.09.2014 17:49
z chęcią bym spróbowała :)
kasienka23 29.09.2014 17:40
ciekawy przepis, muszę wypróbować!
Beatris 29.09.2014 16:13
Podoba mi się ten przepis, koniecznie muszę go wypróbować:)
Stenka 29.09.2014 15:38
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat