Przepis i sposób przygotowania na: Krakersy orkiszowe
ciasto
- 300g mąki orkiszowej (typ 2000)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g margaryny
- 175 ml wody o temp pokojowej
- 2 łyżki ziaren sezamu
- olej rzepakowy
Ciasto zarabiałam dolewając pomału wodę by mieć pewność że wszystko ładnie się połączy. Ciasto powinno mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Wyrabiałam kilka minut. Rozwałkowałam na max 5mm grubość i kroiłam nożem jak na łazanki (diamenciki) :)
Oleju na patelnię wlałam tyle by krakersy pływały. Nastawiłam na średni gaz i smażyłam na goracym głębokim tłuszczu po kilka minut na każdej stronie partiami. Wyciągałam na metalowy durszlak i tam je odsączałam. Następnie przełożyłam na papier śniadaniowy.
Polecam pysznie!:)