Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka piernikowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 55 dag
mąka żytnia pełnoziarnista 20 dag
cukier 20 dag
woda 1/2 szkl
miód płynny 30 dag
mleko 1,5 szkl
masło 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka piernikowa

Kroki postępowania

1
Do garnka wsypujemy połowę cukru . Ustawiamy na ogniu i karmelizujemy uważając aby się nam nie przypalił.
Krok 1 - Krajanka piernikowa foto
2
Kiedy uzyskamy pożądany kolor, dolewamy wodę powoli wlewając po brzegu naczynia aby się nie poparzyć, następnie miód, mleko i resztę cukru. Mieszamy do momentu aż się rozpuści . Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Studzimy.
Krok 2 - Krajanka piernikowa foto
3
Przesiewamy mąkę pszenną i żytnią do miski , dodajemy sól, przyprawę do piernika oraz sodę. Na samym końcu dodajemy mleko z miodem i karmelem. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji. Wkładamy je do lodówki na minimum 3 godziny ale możemy też na całą noc.
Krok 3 - Krajanka piernikowa foto
4
Wyjmujemy z lodówki i formujemy z ciasta wałeczki. Kroimy ukośnie tak jak się kroi na kopytka.
Krok 4 - Krajanka piernikowa foto
5
Uformowane kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy w nim krajankę przez 20 minut.
Krok 5 - Krajanka piernikowa foto
6
Wystudzone ciastka możemy polukrować ale nie jest to konieczne.
Krok 6 - Krajanka piernikowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 27.12.2016 12:28
pyszności ....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak