Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka piernikowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,75 kg
cukier 20 dag
woda 0,5 szklanki
miód wrzosowy 30 dag
mleko 1,5 szklanki
margaryna 3 łyżki
lukier
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka piernikowa

Połowę cukru upalić na patelni na brązowy kolor, po czym zalać delikatnie wodą. Dodać miód, resztę cukru, mleko i przyprawę do piernika. Całość zagotować. Do ciepłej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczaną i wyrobić ciasto. Pozostawić je przykryte ściereczką na ok. 3 godziny. Formować podłużne wałki i kroić je na kawałki Tak przygotowane ciastka ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni C. Gotowe polukrować i pozostawić do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 24.05.2013 18:57
Smakowicie udekorowane i zrobione ;)
Rafał10 19.09.2012 09:33
ślinka cieknie :)
dagmara020 04.09.2012 06:48
na pewno wyśmienity:)
Motorek 31.08.2012 08:58
smaczny deser
adelajda 29.08.2012 20:32
super !
Twister 29.08.2012 18:21
cudowne ;*
anja3107 27.08.2012 21:37
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak