Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kozia broda z cukinią i pomidorami

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Dla nas nowy pomysł na tego smacznego grzyba zwanego kozią brodą. Skoro zostaliśmy obdarowani, nie można było nie zjeść troszkę w innej wersji.

Składniki:

Składniki:

grzyb kozia broda
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
cukinia żółta
1 sztuka
cebula
1 sztuka
ząbki czosnku
3 sztuki
pomidory malinowe
2 sztuki
olej z pestek winogron
2 łyżki
masło 82%
1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki

Porada

W przepisie użyliśmy sporego grzyba zwanego kozią brodą.

Przepis i sposób przygotowania na: Kozia broda z cukinią i pomidorami

Cukinię umyłem, pokroiłem ze skórką w na kawałki (u mnie plasterki na 4 ). Obrany czosnek i cebulę pokroiłem drobno. Na patelni rozgrzałem olej z masłem. Wrzuciłem cebulę i czosnek.

Po ze złoceniu dodałem cukinię, dusiłem 3 minuty. Po tym czasie dodałem sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiłem solą, cukrem, ziołami prowansalskimi, dusiłem jeszcze ok. 3 min. Dodałem koncentrat pomidorowy.

Wymieszałem, na tak przygotowanej podstawie rozłożyłem kawałki umytej, oczyszczonej i osuszonej koziej brody. Grzyb pod przykryciem ugotował się na parze. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak