Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kozia broda z cukinią i pomidorami

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dla nas nowy pomysł na tego smacznego grzyba zwanego kozią brodą. Skoro zostaliśmy obdarowani, nie można było nie zjeść troszkę w innej wersji.

Składniki:

Składniki:

grzyb kozia broda 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cukinia żółta 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
pomidory malinowe 2 sztuki
olej z pestek winogron 2 łyżki
masło 82% 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Porada

W przepisie użyliśmy sporego grzyba zwanego kozią brodą.

Przepis i sposób przygotowania na: Kozia broda z cukinią i pomidorami

Cukinię umyłem, pokroiłem ze skórką w na kawałki (u mnie plasterki na 4 ). Obrany czosnek i cebulę pokroiłem drobno. Na patelni rozgrzałem olej z masłem. Wrzuciłem cebulę i czosnek.

Po ze złoceniu dodałem cukinię, dusiłem 3 minuty. Po tym czasie dodałem sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiłem solą, cukrem, ziołami prowansalskimi, dusiłem jeszcze ok. 3 min. Dodałem koncentrat pomidorowy.

Wymieszałem, na tak przygotowanej podstawie rozłożyłem kawałki umytej, oczyszczonej i osuszonej koziej brody. Grzyb pod przykryciem ugotował się na parze. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak