Przepis i sposób przygotowania na: Kozia broda marynowana
Kozie brody dokładnie wypłukałem pod letnią, bieżącą wodą. Podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki – w razie potrzeby opłukać jeszcze raz, a rdzeń pokroić nożem.
W garnku doprowadziłem wodę do wrzenia (na około 1,5 kg grzybów 2 litry wody). Do wrzącej wody włożyłem kawałki grzybów – po paru chwilach stracą na objętości, więc spokojnie możemy dokładać kolejne porcje. Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem grzyby i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie.
W garnku wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra/dół, na środku piekarnika wstawiłem kratkę.
Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, ułożyłem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalewałem zalewą, zostawiając wolną przestrzeń w szyjce, zakręciłem.
Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, następnie wyjąłem, dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem, aż do wystudzenia.
Uwaga: kozie brody są bardzo kruche i delikatne, dlatego należy wszystkie czynności wykonywać ostrożnie.