Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klopsiki

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 250 ml
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
masło do smażenia

Sos

kwaśna śmietana 120 g
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
masło 3 łyżki
koperek 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 08.02.2015 14:13
fajny sosik do mięska
R'n'G Kitchen 08.02.2015 14:05
Przepysznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak