Przepis i sposób przygotowania na: kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jak wykorzystać nadmiar ziemniaków z obiadu? Przygotuj z nich chrupiąca kotlety ziemniaczane. A do tego ugotuj kremowy sos pieczarkowy. Całość stworzy sycące, aromatyczne i pyszne danie dla całej rodziny.
Jeśli masz leśne grzyby to zastąp nimi pieczarki.
Kilka prostych składników wystarczy, aby przygotować kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. To jedno z moich ulubionych dań, a Twoje?
Ziemniaki obrać, opłukać. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie pod przykryciem. Odcedzić. Gorące przekręcić przez maszynkę do mięsa, dodać obraną, opłukaną i podsmażoną na tłuszczu cebulę i jajko. Wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety.
Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki oczyścić. Pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę i wraz z pieczarkami przełożyć na patelnię. Podlać (0.5 l) wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką pszenną. Dodać do grzybów. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kotlety ziemniaczane podawać z sosem pieczarkowym.