Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag.
jajko 1 szt.
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia
pieczarki 45 dag.
cebula 1 szt.
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
cytryna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ziemniaki obrać,opłukać.Ugotować we wrzącej,osolonej wodzie pod przykryciem.Odcedzić.Gorące przekręcić przez maszynkę do mięsa,dodać obraną,opłukaną i podsmażoną na tłuszczu cebulę i jajko.Wyrobić masę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Formować kotlety.Panierować w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki oczyścić.Pokroić w plasterki lub kostkę.Cebulę obrać,opłukać ,pokroić w małą kostkę i wraz z pieczarkami przełożyć na patelnię.Podlać( 0.5 l.) wodą.Dusić pod przykryciem do miękkości.Śmiętanę dokładnie wymieszać z mąką pszenną.Dodać do grzybów.Zagotować.Doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Kotlety ziemniaczane podawać z sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 02.07.2013 18:21
ale swietne
Kasnaj 13.02.2013 17:07
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak