Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym, DS XXII, odc. 21

3.6
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Nie macie pomysłu na wege obiad? Z pomocą przychodzą kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym! Sycące, szybkie w przygotowaniu, a do tego po prostu przepyszne. Dowiedzcie się, jak je zrobić!

Składniki:

ziemniaki ugotowane
9 sztuk
jaja
2 sztuki
twaróg półtłusty bez laktozy
120 gramów
cebula
1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
bułka tarta
3 łyżki
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
szczypta
Sklep Prymat
olej
do smażenia
zimna zasmażka
przygotowana wcześniej
mleko bez laktozy
1 szklanka
Musztarda kremska Prymat
2 łyżeczki
pomidorki koktajlowe
do podania
kiełki
do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym, DS XXII, odc. 21

Pamiętajcie, by uformowane kotleciki przełożyć na chwilę do lodówki. Wtedy powstała masa będzie miała szansę odpowiednio się "związać". Podczas przygotowywania sosu musztardowego nie zapomnijcie też, by połączyć gorące mleko z zasmażką lub odwrotnie – zimne mleko z gorącą zasmażką. Trzymając się moich rad, kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym wyjdą Wam perfekcyjnie!

Jak przygotować kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym?

1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją aż będzie szklista. Do dużej miski dodajemy twaróg półtłusty bez laktozy i rozgniatamy widelcem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, a następnie dodajemy je do twarogu i całość mieszamy. Dodajemy jajka, żeby związać masę. 

2

Masę doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat. Dodajemy bułkę tartą i usmażoną wcześniej cebulę. Dokładnie mieszamy. 

3

Formujemy kotlety. Gotowe wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

4

W rondelku podgrzewamy mleko bez laktozy. Do ciepłego już mleka dodajemy zasmażkę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu zagęszczenia się sosu. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy Musztardę kremską Prymat i doprawiamy solą. 

5

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Schłodzone kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy. W trakcie smażenia doprawiamy kotlety Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Smażymy do uzyskania złotego koloru. 

6

Kotlety podajemy z sałatką z kiełków i pomidorków koktajlowych oraz z sosem musztardowym. 

Kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym to niejedyny przepis wege, który zagościł jak do tej pory w Doradcy Smaku. Szukacie podobnych inspiracji? Zajrzyjcie do zakładki PRZEPISY Z PROGRAMU, gdzie znajdziecie mnóstwo różnorodnych dań!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak