Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym, DS XXII, odc. 21
Pamiętajcie, by uformowane kotleciki przełożyć na chwilę do lodówki. Wtedy powstała masa będzie miała szansę odpowiednio się "związać". Podczas przygotowywania sosu musztardowego nie zapomnijcie też, by połączyć gorące mleko z zasmażką lub odwrotnie – zimne mleko z gorącą zasmażką. Trzymając się moich rad, kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym wyjdą Wam perfekcyjnie!
Jak przygotować kotlety ziemniaczane z sosem musztardowym?
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją aż będzie szklista. Do dużej miski dodajemy twaróg półtłusty bez laktozy i rozgniatamy widelcem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, a następnie dodajemy je do twarogu i całość mieszamy. Dodajemy jajka, żeby związać masę.
Masę doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat. Dodajemy bułkę tartą i usmażoną wcześniej cebulę. Dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety. Gotowe wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W rondelku podgrzewamy mleko bez laktozy. Do ciepłego już mleka dodajemy zasmażkę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu zagęszczenia się sosu. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy Musztardę kremską Prymat i doprawiamy solą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Schłodzone kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy. W trakcie smażenia doprawiamy kotlety Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Kotlety podajemy z sałatką z kiełków i pomidorków koktajlowych oraz z sosem musztardowym.