Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane z farszem - jakim?
Do środka kotletów ziemniaczanych możesz dodać różne dodatki. Jako farsz sprawdzą się podsmażone z cebulką pieczarki, szynka i serek, wzbogacone dodatkiem natki pietruszki lub podsmażona pierś z kurczaka z warzywami (pomidory suszone, cebulka).
To jaki farsz wybierzesz do kotletów ziemniaczanych zależy od Ciebie i tego, jakie masz w domu akurat dostępne składniki.
Możesz również przygotować kotlety ziemniaczane zgodnie z opisem i nie wypełniać ich żadnym farszem. Też będą smaczne. Podawaj je wtedy z ulubionym sosem.
Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę. Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki. Przygotować dowolny farsz. (ja już miałam gotowy). Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać. Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Polać sosem i podawać z surówką. Kotlety są mięciutkie i smaczne. Otrzymałam 15 sztuk.