Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym to moja ulubiona propozycja podania tego dania. Najlepsze do przygotowania będą grzyby leśne, ale jeśli ich nie macie, to przygotujcie po prostu sos z pieczarek.
Delikatne kotlety ziemniaczane otulone sosem grzybowym to samodzielne danie obiadowe, które będzie świetną alternatywą dla kotletów schabowych czy mielonych.
Sposobów podania kotletów ziemniaczanych jest wiele - a inne sosy, które tutaj też się sprawdzą to sos tatarki czy czosnkowy. Ja pozostanę jednak przy sosie grzybowym. Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym wg mojego przepisu poniżej.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dodać łyżkę masła, dokładnie ubić. Ostudzić.
Grzyby zalać wodą, ugotować. Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać grzyby, dusić razem. Zalać śmietaną i mlekiem, dodać liść i ziele, dusić ok. 15 minut, przyprawić, zatrzepać mąką.
Do ziemniaków wbić jaja, dodać trochę soli i pieprzu, wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć z obu stron na oleju.
Podawać polane sosem grzybowym.