Kotlety ze smażonych kanii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kotlety ze smażonych kanii. Pyszne sezonowe danie dla wielbicieli grzybów.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kanie

    4 sztuki
  • jaja

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.75 szklanki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • woda

    1 łyżka

Do smażenia

  • olej

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebować będziesz same kapelusze kanii.
Kapelusze kanii oczyść z trawy, liści.
Kapelusze możesz opłukać wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.

Przygotuj talerze: osobny na jajka i bułkę tartą.
Na jeden z talerzy wbij jajka, dodaj łyżkę wody, rozbełtaj widelcem.
Na drugi talerz wsyp bułkę tartą, dodaj przyprawy. Wymieszaj.

Nagrzej patelnię, wlej olej. Kapelusze kanii, lub kawałki zanurzaj w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej. Kładź na rozgrzaną patelnię i smaż z obydwu stron po około 3 minuty na rumiano.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

Dotamisio
Kotlety z kanii najlepiej smakują na ciepło. Smażone kanie możesz podać z ziemniakami i surówką z kapusty, z kopytkami albo z ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat