Kotlety ze schabu w musztardzie i świeżym tymianku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    4 szt.
  • musztarda

    4 łyżeczki
  • tymianek

    kilka gałązek
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety lekko rozbijamy, aby mięso zmiękczyć, można dłonią.
Oprószamy z obu stron delikatnie solą i pieprzem, smarujemy musztardą (ja użyłam Dijon) i posypujemy sporą ilością listków świeżego tymianku i szczyptą ziół prowansalskich. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i obsmażymy kotlety z obu stron pod przykryciem.
Gdy kotlety będą zrumienione zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem jeszcze kilka minut (7-10 minut) aż mięso będzie miękkie. Możemy podlać odrobiną wody (ok. 2 łyżek), gdyby mięso puściło mało soku.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 20.09.2013 09:58
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Mniam 20.09.2013 09:16
Pyszne mięso na obiad.
Ania321 19.09.2013 15:52
na pewno świetnie smakują :)
marcia7 19.09.2013 14:52
doskonale przyprawione
IwonaDD 19.09.2013 13:55
pyszne danie !!!!
Wiesława1 19.09.2013 12:43
wspaniale przyrządzone mięso
Cranberry 19.09.2013 11:53
pyszności :)
sylwia_mc 19.09.2013 10:39
Muszą być pyszne
Agata 19.09.2013 10:18
ciekawy pomysł na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat