Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ze schabu w musztardzie i świeżym tymianku

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 4 szt.
musztarda 4 łyżeczki
tymianek kilka gałązek
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ze schabu w musztardzie i świeżym tymianku

Kotlety lekko rozbijamy, aby mięso zmiękczyć, można dłonią.
Oprószamy z obu stron delikatnie solą i pieprzem, smarujemy musztardą (ja użyłam Dijon) i posypujemy sporą ilością listków świeżego tymianku i szczyptą ziół prowansalskich. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i obsmażymy kotlety z obu stron pod przykryciem.
Gdy kotlety będą zrumienione zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem jeszcze kilka minut (7-10 minut) aż mięso będzie miękkie. Możemy podlać odrobiną wody (ok. 2 łyżek), gdyby mięso puściło mało soku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 20.09.2013 09:58
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Mniam 20.09.2013 09:16
Pyszne mięso na obiad.
Ania321 19.09.2013 15:52
na pewno świetnie smakują :)
marcia7 19.09.2013 14:52
doskonale przyprawione
IwonaDD 19.09.2013 13:55
pyszne danie !!!!
Wiesława1 19.09.2013 12:43
wspaniale przyrządzone mięso
Cranberry 19.09.2013 11:53
pyszności :)
sylwia_mc 19.09.2013 10:39
Muszą być pyszne
Agata
Agata 19.09.2013 10:18
ciekawy pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak