Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z zielonej soczewicy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 200 g
cebula 2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól
pieprz
imbir nieduży kawałek
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z zielonej soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem, jak cebula się zeszkli, to zdejmujemy patelnię z palnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Kotlety z zielonej soczewicy foto
2
Następnie soczewicę z cebulą przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy mniej więcej 1 łyżeczkę startego imbiru i całość miksujemy na gładką masę.
Krok 2 - Kotlety z zielonej soczewicy foto
3
Przekładamy do miski, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i ze dwie łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kotlety z zielonej soczewicy foto
4
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażmy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 4 - Kotlety z zielonej soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 31.03.2015 16:57
fajne kotleciki :)
Edith85 31.03.2015 15:51
zdrowsza wersja zwykłych mielonych, pycha :)
marcia7 31.03.2015 13:00
pyszne polecam tez z niej pasztet
Mniam 31.03.2015 11:54
Bardzo lubię takie kotleciki. Pomimo tego, że nie ma w nich mięsa można się nimi porządnie najeść.
Ania84 31.03.2015 11:48
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak