Kotlety z piersi kurczaka z serkiem topionym i żółtym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka (ilość wg uznania)

    2
  • jajko

    1
  • serek topiony śmietankowy duży

  • sól do smaku

  • kostka rosołowa

    1/2
  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • ser gouda

    4 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozmrożoną pierś z kurczaka kroimy wzdłuż w zależności od grubości. Przeważnie na połowę. Lekko solimy z obu stron. Nie rozbijamy tłuczkiem. Na każdym kawałku z jednej strony rozsmarowujemy serek topiony. A następnie kładziemy po plasterku żółtego sera po stronie gdzie jest rozsmarowany serek topiony. Rozbełtujemy na talerzu jajko z odrobiną bazylii. Na drugim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Pierś z serkiem i serem obtaczamy z bułce tartej. Następnie z jajku i znowu w bułce tartej. Smażymy na patelni mniej więcej 4 kawałki do chwili zrumienienia. Następnie zalewamy wodą tak aby całkowicie zakryła usmażone kotlety. Dodajemy 1/2 kostki rosołowej. Do smaku dodajemy bazylię i 1/2 pęczka natki pietruszki. Wszystko przykrywamy pokrywką i dusimy około pół godziny. Uduszone kotlety wykładamy na talerz i lekko polewamy sosem, który wytworzył się na patelni podczas duszenia. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem posypanym curry. Jest to ulepszona wersja piersi z kurczaka z serkiem topionym. Czas przygotowania to około 40 minut. Z czego tylko 10 minut przygotowujemy a resztę dusimy. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika63 10.07.2012 09:03
fajny pomysł
Margo1 17.06.2012 08:49
ciekawe..
Betka 26.04.2012 09:06
podoba mi się:)
caffee_tea 04.03.2012 11:01
mniam
Kamila/kami007 03.03.2012 10:46
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat