Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z piersi kurczaka z serkiem topionym i żółtym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka (ilość wg uznania) 2
jajko 1
serek topiony śmietankowy duży
sól do smaku
kostka rosołowa 1/2
olej do smażenia
natka pietruszki 1/2 pęczka
ser gouda 4 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z piersi kurczaka z serkiem topionym i żółtym

Rozmrożoną pierś z kurczaka kroimy wzdłuż w zależności od grubości. Przeważnie na połowę. Lekko solimy z obu stron. Nie rozbijamy tłuczkiem. Na każdym kawałku z jednej strony rozsmarowujemy serek topiony. A następnie kładziemy po plasterku żółtego sera po stronie gdzie jest rozsmarowany serek topiony. Rozbełtujemy na talerzu jajko z odrobiną bazylii. Na drugim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Pierś z serkiem i serem obtaczamy z bułce tartej. Następnie z jajku i znowu w bułce tartej. Smażymy na patelni mniej więcej 4 kawałki do chwili zrumienienia. Następnie zalewamy wodą tak aby całkowicie zakryła usmażone kotlety. Dodajemy 1/2 kostki rosołowej. Do smaku dodajemy bazylię i 1/2 pęczka natki pietruszki. Wszystko przykrywamy pokrywką i dusimy około pół godziny. Uduszone kotlety wykładamy na talerz i lekko polewamy sosem, który wytworzył się na patelni podczas duszenia. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem posypanym curry. Jest to ulepszona wersja piersi z kurczaka z serkiem topionym. Czas przygotowania to około 40 minut. Z czego tylko 10 minut przygotowujemy a resztę dusimy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 10.07.2012 09:03
fajny pomysł
Margo1 17.06.2012 08:49
ciekawe..
Betka 26.04.2012 09:06
podoba mi się:)
caffee_tea 04.03.2012 11:01
mniam
Kamila/kami007 03.03.2012 10:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak