Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z piersi kurczaka na chrupko.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt
mąka pszenna 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 łyżeczka
jajko 2 szt
płatki kukurydziane 300 g
olej do smażenia
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z piersi kurczaka na chrupko.

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy dokładnie z przyprawami, można je modyfikować wedle uznania, ja dodałam jeszcze curry i chili con carne. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka. Płatki kukurydziane mielimy za pomocą blendera, lub tradycyjne wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
Krok 1 - Kotlety z piersi kurczaka na chrupko. foto
2
Pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Zdejmujemy wszystkie błonki. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Mi wychodzą z jednej podwójnej piersi 4 duże kotlety i 4 małe. Nie rozbijamy mięsa.
Krok 2 - Kotlety z piersi kurczaka na chrupko. foto
3
Możemy mięso oprószyć delikatnie Kucharkiem. Panierowanie zaczynamy od mąki z przyprawami, następnie roztrzepane jajko i rozdrobnione płatki kukurydziane, które mocno wgniatamy w naszego kotleta. Jeżeli wystarczy nam składników znów zanurzamy w jajku i płatkach.
Smażymy w głębszym oleju ( ilość tak ponad połowa kotleta) na złoty kolor po obu stronach. Odkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, aby mięsko w środku nam odpoczęło.
Krok 3 - Kotlety z piersi kurczaka na chrupko. foto
4
Najlepiej jak dla nas pasują do tego młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków. Kotlety są bardzo aromatyczne i nie są za suche w środku, ale naprawdę mocno chrupkie. Robione na styl nuggets-ów.
Krok 4 - Kotlety z piersi kurczaka na chrupko. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 11.08.2013 14:12
Fajnie wyglądają :)
malinowepocalunki 11.08.2013 12:21
I tak jak już Małgorzata napisała uwielbiane przez dzieci. Ja sama je uwielbiam!;)
katarzynagotuje 11.08.2013 10:33
Niezawodne danie - zawsze smaczne :)
Małgorzata9 10.08.2013 21:51
ulubione danie moich synów
Sroczka 10.08.2013 21:41
Lubię takie mięsko.
iwi 10.08.2013 20:48
przepyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak