Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami

Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    100 gram
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    kawałek
  • cukinia

    1 mała
  • płatki jęczmienne

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • szczypiorek

    pęczek
  • jajko

    1 sztuka
  • sól i pieprz

  • masło

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    do panierowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
bogusia 82
najlepiej smakują podane z surówką

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bogusia 82

21.01.2017 22:25
Dziękuję :)

Beatris

21.01.2017 16:27
Apetyczne kotleciki :)

IKrakowianka

21.01.2017 15:53
bardzo fajny :)

Laila2786

21.01.2017 13:25
jak ja lubię takie kotlety, pycha

Lis

21.01.2017 12:54
idealne na obiad

MałaMi89

20.01.2017 23:31
Świetna alternatywa obiadowa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat