Kotlety z kaszy jęczmiennej i sera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ser

    200 gram
  • ziarna słonecznika

    4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czubryca zielona

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    dp panierowania
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • kasza jęczmienna

    2 ugotowana
  • jajko

    2 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną i rozdrobniony widelcem twaróg. Mieszam, dodaję ziarna słonecznika, suszone pomidory w płatkach, przyprawy i jajka. Całość jeszcze raz dokładnie mieszam.

Z powstałej masy zwilżonymi w wodzie dłońmi robię małe kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na średnim ogniu z obu stron do ładnego zrumienienia. Usmażone układam na ręcznikach papierowych do odsączenia z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

*gdyby masa na kotlety była zbyt rzadka, należy do niej dodać łyżkę bułki tartej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 17.02.2014 17:40
zrobiłam, smakowały mi bardzo :) coś innego, nowego :D najlepsze... na drugi dzień, jako wege-burger ;)
anemon 30.01.2014 08:06
W takim razie bardzo Ci polecam.
Grazyna0211 29.01.2014 13:20
świetny pomysł takich jeszcze nie robiłam
anemon 08.12.2013 14:34
Polecam Ci te kotlety bardzo, bo u nas to prawdziwy hit.
Alex_M 08.12.2013 10:45
kolejny przepis z Twojej księgi do wypróbowania :)
ben-ka 04.11.2013 22:16
Wyglądają bardzo apetycznie,pewnie by mi smakowały.
Wacław 24.10.2013 10:36
dla mnie nowość ,na pewno są pyszne
ankaryba 23.10.2013 09:31
mi smakują :-)
caralajna 18.10.2013 07:46
dla mnie idealne, bardzo apetyczne
anemon 15.10.2013 20:42
Bardzo dziękuję i cieszę się, że Wam się podobają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat