Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kalarepy

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tak dobrych kotletów warzywnych to ja jeszcze nie jadłam. Jeśli ktoś jest miłośnikiem kalarepy pod każdą postacią, tak jak mój Sebastian, to to danie na pewno przypadnie mu do gustu. Gorąco polecam.

Składniki:

kalarepka młoda 2 sztuki
sezam 2 łyżki
migdały 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
ser twardy 40 gramów
jajko 2 sztuki
sól 2 szczypty
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Do kotletów można dodać również szczyptę papryki ostrej. Migdały i pestki dyni przed dodaniem kilka razy potraktować tłuczkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalarepy

Kalarepę myjemy i obieramy.

Kroimy na plastry około 1 cm.

W garnku gotujemy osoloną wodę.

Garnek ściągamy z gazu i wkładamy do środka nasze warzywa.

Po 5-7 minutach nasza kalarepa powinna być już miękka.

Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Sezam, dynię, ser, bułkę tartą, migdały, sól i pieprz mieszamy razem.

Jajka mieszamy (nie dodawałam już do nich soli ponieważ jest w panierce i była w kotletach).

Przystępujemy do panierowania, najpierw jajko, później nasza mieszanka.

Musimy dość mocno docisnąć naszą panierkę, aby podczas pieczenia nie odpadła.

Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Ja te kotleciki podałam w towarzystwie sosu.

Składniki:

Majonez 2 łyżki

Małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego

Ząbek czosnku

Sól, pieprz do smaku

Jeden mały ogórek gruntowy starty na tarce bez wody.

Wszystko wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.

SMACZNEGO.

Czasem na takie pyszności wpada się zupełnie przypadkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak