Kotlety z kalarepy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tak dobrych kotletów warzywnych to ja jeszcze nie jadłam. Jeśli ktoś jest miłośnikiem kalarepy pod każdą postacią, tak jak mój Sebastian, to to danie na pewno przypadnie mu do gustu. Gorąco polecam.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    2 sztuki
  • sezam

    2 łyżki
  • migdały

    2 łyżki
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • ser twardy

    40 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalarepę myjemy i obieramy.

Kroimy na plastry około 1 cm.

W garnku gotujemy osoloną wodę.

Garnek ściągamy z gazu i wkładamy do środka nasze warzywa.

Po 5-7 minutach nasza kalarepa powinna być już miękka.

Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Sezam, dynię, ser, bułkę tartą, migdały, sól i pieprz mieszamy razem.

Jajka mieszamy (nie dodawałam już do nich soli ponieważ jest w panierce i była w kotletach).

Przystępujemy do panierowania, najpierw jajko, później nasza mieszanka.

Musimy dość mocno docisnąć naszą panierkę, aby podczas pieczenia nie odpadła.

Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Ja te kotleciki podałam w towarzystwie sosu.

Składniki:

Majonez 2 łyżki

Małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego

Ząbek czosnku

Sól, pieprz do smaku

Jeden mały ogórek gruntowy starty na tarce bez wody.

Wszystko wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.

SMACZNEGO.

Czasem na takie pyszności wpada się zupełnie przypadkiem.

Kasia Pichci
Do kotletów można dodać również szczyptę papryki ostrej. Migdały i pestki dyni przed dodaniem kilka razy potraktować tłuczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat