Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kalafiora i cukinii

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczne, proste ale bezmięsne kotlety mielone tym razem z kalafiora połączonego z cukinią. Wyszły pyszne i też szybko zniknęły ze stołu.

Składniki:

Potrzebne składniki:

kalafior 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
jajko 1 sztuka
zielona cebulka 0.5 pęczka
natka pietruszki 0.5 pęczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 gramów
olej do smażenia 0.5 litra

Porada

Bułki tartej należy dać tyle, aby masa się dobrze kleiła u mnie wyszło 3 łyżki. Sól i pieprz do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora i cukinii

Kalafiora oczyścić, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie, uważając żeby zbytnio nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzić i odsączyć na sicie następnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków na purée. Cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić lekko i odstawić na 20 minut, jak puści sok odcisnąć w dłoniach i dodać do kalafiora. Dodać również posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem wymieszać. Formować kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać do drugiego dania, ale bardzo fajnie smakują jako samodzielna przekąska.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.07.2018 19:20
Dobre kotlety.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak