Kotlety z kalafiora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1
  • jajko

    2
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    ok. 1 szkl
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety z kalafiora foto
Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 12-15minut). Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Kalafiora ścieram na tarce na dużych otworach. Można też go zmielić lub zgnieść widelcem.
Krok 2 - Kotlety z kalafiora foto
Dodaję jajka, przyprawy oraz bułkę tartą, ok. 3 łyżek. Wyrabiam jednolita masę.
Krok 3 - Kotlety z kalafiora foto
Z masy kalafiorowej formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Dzięki temu nie rozpadną się podczas smażenia i będą bardziej chrupiące.
Krok 4 - Kotlety z kalafiora foto
Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przewracam je ostrożnie drewnianą łopatką, gdyż są dosyć delikatne.
Krok 5 - Kotlety z kalafiora foto
Podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. kluseczkami i surówką z białej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 20.01.2014 10:11
fajny pomysł :-)
fotoviderek 29.03.2013 07:11
Oryginalny pomysł :)
gosia56 26.03.2013 22:01
robiłam kiedyś podobne
justys759 26.03.2013 21:41
w taki sposób nigdy nie robiłam, ale podoba mi się:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat