Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kalafiora

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1
jajko 2
sól 0,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat ok. 1 szkl
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora

Kroki postępowania

1
Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 12-15minut). Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Kalafiora ścieram na tarce na dużych otworach. Można też go zmielić lub zgnieść widelcem.
Krok 1 - Kotlety z kalafiora foto
2
Dodaję jajka, przyprawy oraz bułkę tartą, ok. 3 łyżek. Wyrabiam jednolita masę.
Krok 2 - Kotlety z kalafiora foto
3
Z masy kalafiorowej formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Dzięki temu nie rozpadną się podczas smażenia i będą bardziej chrupiące.
Krok 3 - Kotlety z kalafiora foto
4
Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przewracam je ostrożnie drewnianą łopatką, gdyż są dosyć delikatne.
Krok 4 - Kotlety z kalafiora foto
5
Podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. kluseczkami i surówką z białej kapusty.
Krok 5 - Kotlety z kalafiora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.01.2014 10:11
fajny pomysł :-)
fotoviderek 29.03.2013 07:11
Oryginalny pomysł :)
gosia56 26.03.2013 22:01
robiłam kiedyś podobne
justys759 26.03.2013 21:41
w taki sposób nigdy nie robiłam, ale podoba mi się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak