Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z cukinii

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 0,5 dużej
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 kubek
sezam 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
jajko 1 duże
sól
olej rzepakowy do smarzenia
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z cukinii

Kroki postępowania

1
Cukinię pokroić w około 1 cm plastry. Cukinię można obrać, wtedy będzie lepiej obtoczona w bułce, ja jednak nie obieram gdyż lubię jak brzegi są twardsze i bardziej chrupiące.
Bułę tartą wymieszać z siemieniem i sezamem. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.
Krok 1 - Kotlety z cukinii foto
2
Plaster cukinii namoczyć w jajku i panierować w bułce. Tę czynność powtórzyć jeszcze raz wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca.
Olej wylać na patelnie tak by zakrywał całe dno, dobrze rozgrzać.
Krok 2 - Kotlety z cukinii foto
3
Smażyć na nim cukinię do uzyskania lekko brązowego koloru.
Wykładać na chusteczkę aby nadmiar oleju w nią wsiąknął.
Krok 3 - Kotlety z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 22.10.2013 10:22
nigdy takich nie jadam
pierniczkowo 16.10.2013 13:18
uwielbiam kotlety z cukinii, tylko nigdy nie obtaczałam ich w siemieniu lnianym i sezamem :)
babeczka007 16.10.2013 12:33
Fajny pomysł na obiadek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak