Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kotlety

ciecierzyca 1/2 szklanki
kasza jaglana 1/4 szklanki
cebula biała 1/2
mąka z ciecierzycy 2 łyżki
sezam 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia

Dodatki

kuskus
ogórek kiszony 2
keczup

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Ciecierzycę namoczyć na noc. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać mieloną paprykę, wymieszać. Wrzucić ciecierzycę, wlać 2 szklanki wody. Zagotować. Zebrać pianę z wierzchu. Zmniejszyć ogień, gotować 45 minut z uchyloną przykrywką. Po tym czasie dodać kaszę jaglaną (przelaną wrzątkiem a następnie przepłukaną zimną wodą). Całość gotować 10 minut. Wyłączyć gaz, garnek nakryć przykrywką i odstawić na kwadrans. Następnie utłuc całość tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Dodać sól, pieprz, sezam. Odstawić, żeby masa całkiem wystygła. Następnie dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z kuskusem i pokrojonymi ogórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 19.01.2016 15:56
Zdrowie przede wszystkim :)
sliwka 19.01.2016 15:31
Ciekawy przepis;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak