Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej (4 porcje)

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z pomarańcz 1 pomarańcza
skórka 1 pomarańcza
miód 1/2 szklanki
kotlety schabowe 4 sztuki
rozmaryn 5 gałązek
pomarańca 1 sztuka
ocet 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej (4 porcje)

W miseczce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy wraz z octem i miodem, po czym dopraw solą i pieprzem. Umieść umyte i osuszone papierowymi ręcznikami kotlety wraz z rozmarynem i kawałkami pomarańczy w płytkim naczyniu lub torebce foliowej i zalej przygotowaną marynatą. Całość wymieszaj tak, by kotlety były nią przykryte i odstaw mięso do zamarynowania na minimum 2 godziny.
Włącz piekarnik na najwyższą moc i ustaw funkcję grilla. Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową (matową stroną do góry) i połóż na niej ruszt. Wyjmij kotlety z marynaty i oczyść z ziół. Następnie połóż je na ruszcie, dopraw porządnie solą i pieprzem po czym obłóż pomarańczami z marynaty. Samą marynatę przelej do małego rondelka i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje.
Włóż kotlety do piekarnika na środkową półkę i podpiekaj przez 4 minuty, po czym przewróć je na druga stronę, wysmaruj zredukowaną marynata i podpiekaj kolejne 5-7 minut, aż kotlety będą ładnie zarumienione i przestaną być różowe w środku. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj po raz kolejny marynatą i pozwól im odpocząć przez co najmniej 3 minuty przed podaniem. Podawaj z podpieczonymi pomarańczami i resztą marynaty do polania na talerzu

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 04.01.2014 16:16
pyszne kotlety
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 15:40
Ciekawe jak, to smakuje. Na pewno wyśmienicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak