Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety warzywne z piekarnika

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szkl
marchew
pietruszka
seler
por
płatki owsiane 3\\4 szkl
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety warzywne z piekarnika

Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody ze szczyptą soli, około 10 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy warzywa na kawałki i gotujemy na parze około 20-25 minut, aż będą miękkie. Ja mam takie składane sitko, które wkłada się do garnka, wlewa trochę wody na dno i można gotować na parze Ugotowane warzywa przekładamy do miski i gnieciemy lub miksujemy. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy kaszę z warzywami. Płatki owsiane mielimy na proszek, dodajemy do kaszy. Dodajemy olej i po pół łyżeczki tymianku, majeranku, słodkiej i ostrej papryki oraz szczyptę soli do smaku. Mieszamy wszystko razem. Rękami formujemy kotleciki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Z takiej porcji wyszło mi 9 sporych kotletów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 04.01.2011 08:59
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak