Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dowolnego mięsa 1 kg
jajko 2 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
mąki kukurydzianej 2 łyżki
natka pietruszki
mąki 1 szklanka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety w sosie

Bułkę suchą moczymy w wodzie lub w mleku ,następnie wyciskamy i odstawiamy. Do miski przekręcamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i odciśnięta bułka. Wbijamy jajka przyprawiamy solą i pieprzem. To wszystko dokładnie mieszamy. Do talerza wsypujemy mąkę. Z podanych składników robimy owalne kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej , kotlety obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Marchewkę zetrzeć na tarce do warzyw. W tym czasie wlać do garnka 2 szklanki wody, nastawić do gotowania i wrzucić potarkowaną marchewkę. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do gotującej się marchewki, trochę podgotować. Powstanie z tego sos, dodać trochę tymianku i oprószyć pokrojoną natką pietruszki. Usmażone kotlety dodać do sosu, podawać z dowolną kaszą lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 12.09.2012 15:53
pyszne kotleciki :)
Justyna/Dzastus 11.07.2012 11:23
fajny przepisik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak