Kostkę sojową umieścić w garnku zalać wodą i gotować. Soję doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, curry, papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy soja będzie będzie miękka odcedzić ją i wystudzić. Soję posiekać dość drobno. Czerwoną paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości na jednej łyżce oleju. W dużej misce umieścić soję, szczypiorek, koperek, ostudzoną cebulę, paprykę, mozarellę, 3 łyżki bułki tartej. Całość bardzo dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem. Z gotowej masy formować okrągłe kotlety, obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety podawać z ugotowanym ryżem.