Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety serowo-gryczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana 100 g
ser biały 200 g
cebula biała 1 szt.
czosnek ząbki 3 szt.
jajko 1 szt.
sól
pieprz
olej do smażenia 2 szt.
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety serowo-gryczane

Kaszę w woreczku ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ser biały rozdrobnić widelcem w półmisku. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju.Sery i cebulę wymieszać. Od razu po ugotowaniu dodać kaszę, żeby nie straciła temperatury. Wszystko wymieszać, dodać jajko, wymieszać ponownie. Dodać 3 łyżki stołowe bułki tartej, pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu i wyciśnięty czosnek. Porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotlety o grubości mniej więcej 1 cm, smażyć na głębokim oleju aż spód się zarumieni i przypiecze, odwrócić, smażyć z drugiej strony do tego samego momentu. Można podawać z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak