kotlety schabowe z niespodzianką

kotlety schabowe z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    1/2 kg
  • szynka

    4 plastry
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • schab

    4 (chudy, w plastrach)
  • ser gouda

    300 (tarty)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kotlety schabowe z niespodzianką

Schab umyć, rozklepać na grubość ok 1/2 cm, uważać żeby nie zrobić dziur, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć lub obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na placki położyć po plastrze szynki oraz trochę startego sera i pieczarek (nie za dużo - tak aby można było złożyć schab na pół), kotlety złożyć na pół i końcówki spiąć wykałaczkami. jajko roztrzepać dodając odrobinę wody lub mleka. na drugim talerzu umieścić bułkę tartą wymieszaną z odrobiną pieprzu i soli. rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety najpierw zamoczone w jajku, następnie w bułce. Smażyć w dużej ilości oleju (ale nie żeby pływały)na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. podawać na ciepło, jak będą zimne można podgrzać w mikrofali lub piekarniku (z piekarnika są lepsze).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat