Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety schabowe z niespodzianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
szynka 4 plastry
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
schab 4 (chudy, w plastrach)
ser gouda 300 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety schabowe z niespodzianką

Schab umyć, rozklepać na grubość ok 1/2 cm, uważać żeby nie zrobić dziur, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć lub obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na placki położyć po plastrze szynki oraz trochę startego sera i pieczarek (nie za dużo - tak aby można było złożyć schab na pół), kotlety złożyć na pół i końcówki spiąć wykałaczkami. jajko roztrzepać dodając odrobinę wody lub mleka. na drugim talerzu umieścić bułkę tartą wymieszaną z odrobiną pieprzu i soli. rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety najpierw zamoczone w jajku, następnie w bułce. Smażyć w dużej ilości oleju (ale nie żeby pływały)na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. podawać na ciepło, jak będą zimne można podgrzać w mikrofali lub piekarniku (z piekarnika są lepsze).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak