Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe winno-czosnkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 kg
wino białe wytrawne 1 szkl.
czosnek 3-4 ząbki
przyprawa do zup
Pieprz biały mielony Prymat mielony
jajko 3
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka pszenna
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe winno-czosnkowe

Schab umyć, osuszyć, okroić z ewentualnych kawałków tłuszczu, błon i ścięgien - pokroić w plasterki, rozbić niezbyt cienko.
Każdy płat mięsa oprószyć przyprawami, włożyć do grubego woreczka strunowego, dodać wyciśnięty czosnek i wlać wino.
Woreczek szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Co jakiś czas odwracać woreczek.

Zamarynowane mięso osączyć dokładnie z wina, osuszyć na papierowych ręcznikach.
Jajka roztrzepać z białym pieprzem, przyprawą do zup i ew. łyżką wina - w mieszaninie maczać kotlety i panierować w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.01.2014 23:14
winko powoduje lekkie skruszenie mięska, a dodatkowo nadaje mu ciekawego aromatu :)
Zdzisław 05.02.2013 22:00
takie do pracy z chlebem bym zabrał
SylwiaMagdaSabin 05.02.2013 21:05
mniam super
gosia561 05.02.2013 20:55
super aromatyczne
Cynamonka 05.02.2013 20:34
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak