Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Możliwe? Jak najbardziej! Zjadliwe? Nie pytajcie! Idealne połączenie „schaboszczaka” z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kilograma
kotlety schabowe 4 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 5 łyżek
koperek 1 garść

Porada

Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym

Ziemniaki obieramy, ścieramy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, jajka i mąkę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na 4 części.
Na rozgrzany olej dajemy pół części z każdej podzielonej. Na wierzch układamy kotlet, następnie układamy pozostałą. Smażymy przez kilkanaście minut, część spodnia musi się zezłościć, następnie przekładamy i smażymy do chrupkości placka.

Podajemy z ulubionym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak