Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe curry z pieczarkami smażonymi na maśle z sałatą
Sałatę myję, rozrywam na kawałki do trzech miseczek.
Rzodkiewki kroję w ćwierćplasterki, szczypiorek siekam.
Śmietanę łączę z przyprawami i sokiem z cytryny według własnego smaku.
Na sałatę wykładam rzodkiewki (zostawiam około 1/4), następnie polewam śmietaną. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem i pozostałą rzodkiewką. Można również posypać świeżo mielonym pieprzem.
Pieczarki:
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki wraz z ogonkami.
Podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
Mięso:
Schaby rozbijam, nacieram solidnie przyprawami z obydwu stron.
Mięso panieruję w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażę na rozgrzanym oleju na dużym ogniu (po około 2 minuty z każdej strony), następnie na małym ogniu (również po około 2 minuty z każdej strony).
Kotlety osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na każdym kotlecie układam podsmażone pieczarki.
Danie podaję z ziemniakami lub według własnych upodobań smakowych.