Kotlety pożarskie z brokułami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • brokuł

    2 szt
  • śmietana

    1 szklanka
  • czosnek

    3 zabki
  • chleb

    10 bez skórki
  • ser żółty

    5 (ostry)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj, osusz. Oddziel mięso od kości, a mięso ze skórą zmiel z namoczonym w mleku chlebem. Dodaj stopione masło, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Z masy formuj niewielkie owalne kotlety, panieruj w tartej bułce. Usmaż na gorącym oleju. Brokuły opłucz, podziel na różyczki. Zblanszuj, przełóż do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i odrobina curry, polej brokuły. Posyp startym serem, krótko zapiecz w temp. 180°C (aż rozpuści się ser).


moja rada:
Brokuły polej zrumieniona na maśle tartą bułka. Mielone mięso będzie smaczniejsze przyprawione tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 18.05.2012 21:43
fajne danie
agugu1989 02.02.2012 12:34
ciekawe, ale nie przepadam za brokułami
szpindorio 13.01.2012 21:43
ciekawa alternatywa mielonych
bercik1 02.11.2011 21:23
Fajne, apetycznie się zapowiadają.
Karolina69 19.07.2011 16:07
fajne
kotlet 12.05.2011 22:36
ciekawy przepis i fajna nazwa
ronald88 13.04.2011 11:49
super
szajba2 09.04.2011 16:28
pożarłbym ale bez brokułów
Barbara55 11.02.2011 15:01
czy kotlety pożarskie da się pożreć?
bami 17.01.2011 20:11
ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat