Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kotlety pożarskie - smaczne drobiowe kotleciki, które można podać z duszoną marchewką z groszkiem lub dowolnymi warzywami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa mięsna:

  • podwójna pierś z kurczaka

    2 filet
  • bułka pszenna

    1 szt.
  • mleko

    0.75 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • masło 82%

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety pożarskie

Piersi kurczaka przekręcić przez maszynkę. Małą bułeczkę namoczyć w mleku. Masło rozgrzać i ostudzić.
Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, roztopione masło, wbić jajko, dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.

Mokrymi rękoma formować z mięsa kulki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron, przykryć je pokrywką i trzymać na bardzo małym ogniu przez 5 minut.

Kotlety pożarskie podawać z gotowanymi warzywami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Babeczka35 08.01.2019 19:29
Mielone zawsze dobre.
danielek 08.01.2019 16:42
Swietna fota ;)
ben-ka 08.01.2019 17:39
Dzięki :) Teraz ciężko zrobić ładne zdjęcie, zbyt szybko w domu robi się szaro.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:16
Smaczne i kuszące kotleciki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat