Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety pożarskie

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety pożarskie - smaczne drobiowe kotleciki, które można podać z duszoną marchewką z groszkiem lub dowolnymi warzywami.

Składniki:

Masa mięsna:

podwójna pierś z kurczaka 2 filet
bułka pszenna 1 szt.
mleko 0.75 szklanki
jajko 1 szt.
Natka pietruszki suszona Prymat 0.5 łyżeczki
masło 82% 1 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety pożarskie

Piersi kurczaka przekręcić przez maszynkę. Małą bułeczkę namoczyć w mleku. Masło rozgrzać i ostudzić.
Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, roztopione masło, wbić jajko, dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.

Mokrymi rękoma formować z mięsa kulki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron, przykryć je pokrywką i trzymać na bardzo małym ogniu przez 5 minut.

Kotlety pożarskie podawać z gotowanymi warzywami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:29
Mielone zawsze dobre.
danielek 08.01.2019 16:42
Swietna fota ;)
ben-ka 08.01.2019 17:39
Dzięki :) Teraz ciężko zrobić ładne zdjęcie, zbyt szybko w domu robi się szaro.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:16
Smaczne i kuszące kotleciki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak