Kotlety panierowane w płatkach owsianych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe

  • mięso wieprzowe

    0,5 kilograma
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    10 łyżek

Przyprawy

  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Mięso oczyszczamy i dzielimy na porcje. Następnie za pomocą tłuczka ubijamy i lekko solimy.
Krok 2 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Jajko wbijamy do miseczki i dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę oraz przyprawę do kurczaka wraz ze śmietaną. Wszystko dokładnie mieszamy
Krok 3 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Ubite mięso obtaczamy dokładnie z każdej strony.
Krok 4 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Obtoczone w mące mięso wkładamy do mieszanki jajka i przypraw. Dokładnie moczymy z każdej strony.
Krok 5 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Następnie bułkę tartą wraz z płatkami owsianymi oraz słodką papryką dokładnie mieszamy. Warto również dodać curry.
Krok 6 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Mięso z jajka wyciągamy i przekładamy do mieszanki z bułki tartej . Dokładnie obtaczamy każdy kotlet.
Krok 7 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Każdy kotlet przekładamy na rozgrzana patelnię z olejem i smażymy do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Krok 8 - Kotlety panierowane w płatkach owsianych foto
Mięso podajemy na ciepło do obiadu z ulubionymi dodatkami.
Niki22
Aby mięso było bardziej aromatyczne warto je zamarynować minimum 2 godziny przed smażeniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat