Kotlety mięsno-gryczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z łopatki

    60 dag
  • kasza gryczana

    1|2 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1|2 szklanki
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać w garnku 1 łyżkę oleju, wsypać kaszę. Smażyć mieszając 2 minuty. Następnie wlać 260 ml gorącej wody. Gotować kaszę do wchłonięcia wody. Posolić kaszę do smaku. Pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Do mięsa dodać kaszę gryczaną, cebulę posiekaną, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, wyrobić mięso. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Bardzo smaczne kotlety.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madzialena19 06.11.2016 10:39
Smaczne kotlety.
Dariusz8 02.12.2012 22:39
Pyszne kotlety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat