Kotlety mielone ze szpinakiem

Kotlety mielone ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • kajzerka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • przyprawy

Dodatkowo

  • szpinak

    2 garście
  • pomidor

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • przyprawy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety mielone ze szpinakiem

Mięso mielone przełożyć do miski, bułkę namoczyć w mleku i po nasiąknięciu odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać do mięsa, następnie dodać jajko i startą na tarce cebulę lub bardzo drobno posiekaną.
Zanim wymieszamy mięso dodajemy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku.
Na patelni rozpuścić masło i dodać opłukane oraz dokładnie odsączone liście szpinaku, chwilę przesmażyć, a następnie dodać drobno pokrojony czosnek i pomidory pokrojone w kostkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Porcję mięsa rozpłaszczyć na dłoni i na środku ułożyć szpinak
, zlepić i uformować kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat