Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mięso mielone wieprzowe
1/2 kg -
kajzerka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
jajko
1 sztuka -
przyprawy
Dodatkowo
-
szpinak
2 garście -
pomidor
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
masło
2 łyżki -
przyprawy
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Kotlety mielone ze szpinakiem
Zanim wymieszamy mięso dodajemy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku.
Na patelni rozpuścić masło i dodać opłukane oraz dokładnie odsączone liście szpinaku, chwilę przesmażyć, a następnie dodać drobno pokrojony czosnek i pomidory pokrojone w kostkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Porcję mięsa rozpłaszczyć na dłoni i na środku ułożyć szpinak
, zlepić i uformować kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Komentarze (0)