Kotlety mielone z porem, śmietaną i pieczywem graham

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczywo graham nie jest w nich wyczuwalne, ale za to zdrowsze od pszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości lżejszego charakteru i pozytywnie wpłynął na smak.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 8 sztuk:

  • mięso mielone

    400 gram
  • bułka grahamka

    1 sztuka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana

    2 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • koperek suszony

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1.5 łyżeczki

Ponadto:

  • bułka tarta

    8 łyżek
  • olej do smażenia

    0.3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pora drobno pokroić, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Bułkę niezbyt mocno odcisnąć z nadmiaru mleka/wody. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić oraz całość doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym (!) oleju z obu stron - na rumiano.

Diana Rusiłowicz
Kotletów najlepiej nie układać ściśle, ponieważ wytwarzająca się para sprawi, że kotlety nie będą miały chrupiącego wierzchu. Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą - a nie spaloną "skórkę" oraz nie były surowe w środku. Po zmniejszeniu ognia smażenie trwa około 3-4 minuty. Drugą stronę można dosmażać pod przykryciem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.01.2019 12:41
Aromatyczne i na pewno bardzo smaczne kotleciki.
Babeczka35 16.01.2019 07:08
Zapowiada się pysznie.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 13:12
Ciekawe kotleciki mielone.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat