Kotlety mielone z piekarnika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczone, nie smażone

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    450 gramów
  • jajo

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • kajzerka

    1 szt.
  • mleko

    125 mililitrów
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj miseczkę, przełóż do niej mielonkę, dodaj kajzerkę namoczoną w mleku, dodaj również jajko, szczyptę pieprzu, soli i bazylii. Wyrób masę łącząc składniki. Nabieraj ręką kule mięsa, obtaczaj w bułce tartej, spłaszczaj i kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch mięsa kładź małe kawałki masła. Nagrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół. Piecz kotlety ok. 45 minut. Życzę Smacznego!:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 07.02.2019 04:53
Mniej kaloryczne od smażonych na patelni na tłuszczu.
Dotamisio 07.02.2019 11:31
Tak:)tylko małe kawałeczki masła daję na wierzch i niczego kotletom nie brakuje :)ziemniaczki,buraczki zasmazane zrobić albo mizeria i ja bardzo lubię takie połączenie;)
bietka 01.02.2019 17:08
Również jestem ciekawa smaku takich kotletów : )
bietka 06.02.2019 14:54
No właśnie takie kotleciki z piekarnika na pewno są zdrowsze :)
Dotamisio 06.02.2019 10:49
Dobrze smakują;) czasami na patelni smażę,nie mówię smażonym nie:) jednak te zpiekarnika w niczym smak nie ujęty tylko mniej tłuszczyku zostaje w blasze niż na patelni:)
Bożena Matuszczyk 01.02.2019 14:47
Ciekawe jak smakują takie kotlety mielone z piekarnika.;)
Dotamisio 06.02.2019 10:46
Smakują:) nie napiszę,że nie lubię smażonych ale dla odmiany robię też nie na patelni ,a właśnie w blasze i pieczone w piekarniku:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat