Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z piekarnika

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczone, nie smażone

Składniki:

mięso mielone indycze 450 gramów
jajko 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
kajzerka 1 szt.
mleko 125 mililitrów
bazylia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z piekarnika

Przygotuj miseczkę, przełóż do niej mielonkę, dodaj kajzerkę namoczoną w mleku, dodaj również jajko, szczyptę pieprzu, soli i bazylii. Wyrób masę łącząc składniki. Nabieraj ręką kule mięsa, obtaczaj w bułce tartej, spłaszczaj i kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch mięsa kładź małe kawałki masła. Nagrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół. Piecz kotlety ok. 45 minut. Życzę Smacznego!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 04.08.2021 12:05
Witam:) robię dziś ma obiad kotlety mielone,jako,że mam dużo świeżo zerwanej rzodkiewki... Postanowiłam dodać ją do kotletów:-) Polecam wypróbować:) Dorota
w mojej kuchni 07.02.2019 04:53
Mniej kaloryczne od smażonych na patelni na tłuszczu.
Dotamisio 04.08.2021 12:14
Oczywiście:) Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie, Dorota Drużbińska
Dotamisio 07.02.2019 11:31
Tak:)tylko małe kawałeczki masła daję na wierzch i niczego kotletom nie brakuje :)ziemniaczki,buraczki zasmazane zrobić albo mizeria i ja bardzo lubię takie połączenie;)
bietka 01.02.2019 17:08
Również jestem ciekawa smaku takich kotletów : )
bietka 06.02.2019 14:54
No właśnie takie kotleciki z piekarnika na pewno są zdrowsze :)
Dotamisio 06.02.2019 10:49
Dobrze smakują;) czasami na patelni smażę,nie mówię smażonym nie:) jednak te zpiekarnika w niczym smak nie ujęty tylko mniej tłuszczyku zostaje w blasze niż na patelni:)
Bożena Matuszczyk 01.02.2019 14:47
Ciekawe jak smakują takie kotlety mielone z piekarnika.;)
Dotamisio 06.02.2019 10:46
Smakują:) nie napiszę,że nie lubię smażonych ale dla odmiany robię też nie na patelni ,a właśnie w blasze i pieczone w piekarniku:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak