Kotlety mielone z orzechami i sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mielonej łopatki wp.

    30
  • cebula

    1
  • marchewka

    1
  • łyżki mantki pietruszki

    2
  • szkl siekanych orzechów

    2/3
  • szkl ziaren sezamu

    1/3
  • szkl. bułki tartej

    2/3
  • szkl. mleka

    1/3
  • jajko

    1
  • olej

    do smażenia:
  • łyżki sosu sojowo-grzybowego

    2
  • łyżka sosu chili

    1
  • ew sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrałam, posiekałam drobno. Marchew oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam warzywa przez 3-4 min. a gdy ostygły dodałam je do mięsa. Dodałam też jajko, mleko wymieszane z 1/3 szkl. tartej bułki, natkę i połowę posiekanych orzechów ziemnych niesolonych. Wyrobiłam masę, doprawiłam sosem chili, sojowym i papryką. Uformowałam kotleciki, panierowałam je w wymieszanym z resztą bułki i orzechów ziarnie sezamu. Smażyłam na oleju. Podałam z ziemniakami i sałatką z zielonego kalafiora.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 28.09.2011 08:48
ekstra
Marysia 28.09.2011 08:41
super
Karolina69 28.09.2011 08:37
fajne
Katarzyna156 22.05.2011 09:58
super
Agnik 21.03.2011 20:26
muszę wypróbować ;)
Nina7 05.01.2011 10:08
rewelacyjne
Damian19 12.11.2010 21:17
super
ada12302 10.11.2010 13:18
bardzo dobre
iwa643 09.11.2010 07:36
ciekawe fajne
mari 08.11.2010 19:54
Ja również!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat