Kotlety mielone z młodą kapustą i ryżem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety

  • mięso mielone

    500 g
  • kapusta biała

    1/4 główki
  • ryż

    50 g
  • jajko

  • kajzerka

  • cebula

    1 szt.
  • kasza manna

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Sos pomidorowy

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • woda

    300 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę poszatkować, lekko blanszować, dodać do mięsa z kaszą manną, namoczoną i odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Dodać ugotowany ryż, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno pokrojoną również dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać i formować kotlety. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotuj sos: zagotuj 1,5 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową. Po 2 minutach dodaj koncentrat. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, wlać do sosu i gotować na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło. Sosem pomidorowym polej przygotowane kotlety.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 11.08.2015 09:25
fajne kotlety
Anna169Hosz 24.05.2015 19:12
Chętnie bym zjadła!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat