Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z młodą kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 500 g
kapusta biała 1/2 małej , młodej główki
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
wywar mięsny 1/2 szklanki
chleb 3 kromki , namoczony i odciśnięty
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki , posiekanej
koperek 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól i pieprz
masło 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z młodą kapustą

1Kapustę szatkujemy drobno , marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło , dusimy warzywa do momentu aż zmiękną.
2.Do miski przekładamy mięso , uduszone warzywa oraz resztę składników ( jajko , kromki chleba , bułkę tartą , zioła i przyprawy. Wlewamy wywar mięsny) Wyrabiamy rękoma masę.
3.Dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, każdego obtaczamy w bułce tartej.
4.Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy kotlety na rumiano z obu stron.
5.Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 28.12.2015 13:42
Dziękuję ;)
IKrakowianka 26.12.2015 15:34
super mielone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak