Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z kaszą gryczaną
Kotlety mielone z kaszą gryczaną mają ciekawą konsystencję. Dodatek kaszy gryczanej odmienia też ich smak, nadając im lekko orzechowy aromat. Do przygotowania tego dania wykorzystana została kasza gryczana i czerstwa bułka. Jeśli wolicie możecie użyć samej kaszy gryczanej. Jej dodatek zmienia też konsystencję dania. Do środka dodajcie też mielone grzyby leśne - a zobaczycie jak będą pięknie pachniały podczas smażenia.
Z czym podawać kotlety z kaszą gryczaną? Super pomysłem będzie podanie ich z sosem grzybowym. Gęsty, aromatyczny sos świetnie będzie współgrał z mięsem mielonym.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Bułkę namoczyć w zimnym mleku. Mięso mielone włożyć do miski, dodać ostudzoną kaszę, wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę, wsypać 1 łyżkę mielonych suszonych grzybów i doprawić masę solą i pieprzem.
Ręce zwilżyć zimną wodą, formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.